PROIECTE SOCIALE DERULATE ÎN ANUL 2019
“Centrul de zi pentru copii aflaţi în situaţii de risc de separare de părinţi”
În anul 2019 “Centrul de zi pentru copii aflaţi în situaţii de risc de separare de părinţi” a avut un număr total de 55 de beneficiari-copii dar și familiile acestora.
Conform procedurilor și standardelor de acreditare au fost întocmite 55 de dosare (pentru fiecare beneficiar în parte) cu toate instrumentele de lucru și formularele necesare acordării unor servicii sociale de calitate.
Beneficiarii serviciului sunt copii cu vârste cuprinse între 4-14 ani.
Copiii se confruntă cu dificultăţi şcolare (de invăţare, relaţionare, integrare), cu un nivel educaţional scăzut, cu un mediu familial disfuncţional şi venituri precare.
Proiectul s-a derulat conform obiectivelor stabilite încă de la început.
Obiectivul 1:“Cresterea numărului de copii sprijiniţi şi consiliaţi în vederea depăşirii dificultăţilor socio-emoţionale”.
►În acest context asistentul social a realizat identificarea/ selecţia beneficiarilor.
►S-a întocmit documentaţia de intrare în CZ, s-au completat cererile de admitere, deciziile de admitere, s-au încheiat contractele de acordare a serviciilor sociale pentru toţi beneficiarii; s-au realizat anchetele sociale dar şi planurile personalizate de intervenţiei. Planurile personalizate de intervenţie au fost intocmite împreună cu beneficiarii.
Am întocmit planurile de servicii pentru beneficiari.
Toate aceste documentaţii au fost înregistrate de către asistentul social în registru existent la sediul asociaţiei.
►Am derulat lunar grupuri de suport pentru copii pe diferite tematici.
Grupurile de suport pentru copii vizează concretizarea problemelor şi nevoilor personale cu care aceştia se confruntă. Astfel, din discuţiile purtate în cadrul grupurilor a reiesit nevoia de mai multă libertate pe care copiii o vor din partea părinţilor, nevoia de exprimare emoţională într-un cadru protejat, nevoia de comunicare şi relaţionare interpersonală şi integrare în cadrul grupului. Adeseori, copiilor le este teamă să se exprime emoţional din cauza ridicolului. Tehnicile folosite au fost: desen, jocuri de cunoastere şi autocunoaştere, discuţii libere.
Tematici:
1. probleme cu care copilul se confruntă
2. “eu şi familia mea”
3. “prietenia”
4. dezvoltarea abilităţilor de comunicare
5. dezvoltarea abilităţilor de comunicare.
6. dezvoltarea spiritului de echipă
7. creativitate şi confecţionare
8. prevenirea violentei în şcoală
9. dezvoltare personală
Obiectiv 2: “Oferirea unor variante de petrecere a timpului liber prin terapii de recuperare si ocupaṭionale,socializare în vederea unei bune dezvoltări bio-psiho-sociale şi formări spirituale adecvate”.
►Am realizat activitatea de art terapie, am serbat grupate pe luni, zilele de naştere pentru copiii născuţi în anul 2019. Am făcut tort şi am petrecut momente frumoase împreună cu copiii în mica noastră familie.
►Activităţile de art terapie s-au realizat prin desen şi pictură. In general, copiii nu au limbajul şi dezvoltarea cognitivă necesara redării experienţelor lor numai prin intermediul cuvintelor, astfel încât ei îşi completează comunicările în mod spontan cu ajutorul formelor simbolice de expresie şi comunicare. Desenul şi pictura sunt utilizate pentru a ajuta copilul să devină conştient de sine, de existenţa sa în lume. Le oferă de asemenea, posibilitatea de a avea succes invăţând să aibă încredere în propriile forţe.
Am pictat pe pânză, pe sticlă, pe pietre, pe frunze, pe lemn.
►Am pregătit în luna decembrie împreună cu copiii sceneta ,,Isus s-a născut” pe care am prezentat-o într-o sală generoasă, pe o scenă, cadru în care copiii s-au simțit vedete.
Copiii și-au spus rolurile la microfon, au fost costumați în haine de sărbătoare, fiecare în funcție de rolul pe care l-a jucat.
Am învățat poezii și colinde și am pregătit acest frumos eveniment cu ocazia Nasterii lui Isus.
Cu ajutorul unor oameni generoși am reușit să răsplătim munca copiilor, primind fiecare pachete cu jucării și dulciuri.
►Pe parcursul anului copiii au participat la un club de lectură.
Am parcurs Cartea ,,Codul Bunelor Maniere,,
Cea mai importantă educaţie a unui copil are loc în interiorul familiei.
Primele reguli de politeţe le învăţăm de la părinţi şi bunici. Apoi, învăţăm de la cadrele didactice din școală. Toţi aceşti oameni din jurul nostru ne dau sfaturi.
Şi în cadrul CZ considerăm că este util să dezbatem acest subiect.
Timpul petrecut în cadrul CZ dorim să fie plăcut copilului şi să înveţe lucruri care îl ajută în viaţa personală şi nu numai.
►Activitatea “Coşuleţul cu poveşti şi surprize”
Săptămânal câte un copil a extras câte o poveste din “Coşuleţul cu poveşti şi surprize”, a citit povestea extrasă iar restul copiilor au ascultat. La această activitate nu au lipsit nici recompensele.
Prin această activitate am stimulat copiii să citească cu interes poveşti.
►Am monitorizat şi evaluat copiii prin intermediul unui chestionar.
►Asistentul social dar şi psihologul a oferit consiliere psihosocială şi suport emoţional pentru beneficiari.
►Am oferit meditaţii copiilor la limba şi literature română, matematică şi engleză – fapt ce a dus la creşterea randamentului şcolar.
►Am organizat meditaţii pentru copiii care au avut probleme de corigenţă, cu ajutorul voluntarilor am organizat meditaţii la matematică şi limba română.
►Am oferit copiilor din proiect ajutoare constând în alimente de bază pentru sărbătorile Pascale dar şi rechizite la nevoie.
În cadrul Centrului de zi am pus la dispoziţia copiilor rechizite necesare în procesul de învăţare şi dobândirea de noi cunoştinţe.
►Pentru 25 de copii am achiziţionat coperţi de caiete şi cărţi şi le-am oferit. Cărţile şi caietele acestor copii erau lipsite de coperţi şi erau într-o stare avansată de deteriorare.
►Zilnic am oferit o masă caldă copiilor prezenţi la activităţile Centrului de zi.
Masa de prânz a fost servită în sistem catering (fel 1, fel 2 şi fel 3).
►Am învăţat cu 8 copii lunile anului deoarece am constatat în cadrul unei discuţii că au lipsuri în acest sens.
►În luna iunie am întocmit şi completat formularele de “Evaluare de mijloc a proiectului” respective în luna decembrie am completat formularele de “Evaluare de final de proiect”. Formularele au fost completate împreună cu aparţinătorii copiilor cu care noi lucrăm. Aparţinătorilor li s-au prezentat formularele şi au fost ajutaţi să le completeze respectându-se propriile păreri şi opinii; încurajaţi fiind în acest sens.
►Am organizat 2 tabere de vară în vederea dezvoltării abilităţilor de viaţă prin metode educaţionale, sociale, activităţi de recreere, sportive, creaţie, schimb de experienţă şi nu în ultimul rând, legarea de prietenii adevărate pentru viaţă.
Categoria de copii cu care noi lucrăm nu au posibilitatea să participe într-o tabără de vară deoarece părinţii/aparţinătorii nu au posibilitate finaciară să suporte costurile unei asfel de ieşiri.
Prima tabără: Proiect: ,,Școala de vară rural și urban”- 01-05.07.2019 desfășurată în Judeţul Cluj, Comuna Beliș, Localitatea Bălceşti.
Acest proiect s-a derulat și cu sprijinul Consiliului Județean Cluj.
Scopul proiectului: crearea unui cadru de cooperare între un grup de elevi din comunitatea clujeană și un grup de elevi din comuna Poieni, județul Cluj făcând schimb de experiență, dând exemple de bune practici și abordând oportunități sănătoase de petrecere a timpului liber.
Toate activitățile desfășurate au avut la bază promovarea educației, implicarea în viața comunității.
Beneficiari:
-10 elevi din comunitatea clujeană din clasele 0-IV care sunt beneficiari ai asociației Uniunea Creștină din România; Acești copii provin din familii monoparentale, familii dezavantajate social, material sau financiar.
-10 elevi din Școala Generală Poieni, comuna Poieni, județul Cluj din clasele V-VIII.
A doua tabără: Proiect: ,,Și tu poți fi artist” -8.07.2019-26.07.2019 desfășurată localitatea Sânmartin, județul Bihor.
Acest proiect s-a derulat și cu sprijinul Consiliului Local Cluj prin Directia de Asistență Socială și Medicală.
Scopul proiectului: încurajarea creației artistice în rândul unui grup de 20 de copii proveniți din familii defavorizate din comunitatea clujeană prin intermediul unei tabere de vară interactive.
Beneficiari:
– 20 de copii cu vârste cuprinse între 6-14 ani ce fac parte din comunitatea clujeană, copii proveniţi din familii monoparentale, familii dezavantajate social, material sau financiar.
Raportat la cele 5 laturi ale fiinţei umane, prin participarea în ambele tabere um urmărit ca fiecare participant:
Fizic: să dezvolte un organism sănătos, entuziasm pentru activităţi în aer liber, obiceiuri bune şi sănătoase;
Social: să dezvolte calităţi de lider, încredere de sine, responsabilitate, acceptarea altora şi o atitudine pozitivă faţă colegii de tabără;
Mental: să dezvolte o gândire creativă, afirmarea de sine şi convingeri personale;
Emoţional: să dezvolte stabilitate şi auto-încredere, cât şi încurajarea bunei dispoziţii şi a simţului de împlinire;
Spiritual: să dezvolte principii creştine sănătoase.
►Zilnic copiii au completat o listă de prezenţă, listă ce există în cadrul Centrului de zi.
►Am organizat ieşiri cu copiii vizitând obiective turistice din oraş.
►În luna decembrie am oferit copiilor ghete de iarnă și geci groase pentru sezonul rece.
Fiecare copil a fost încălțat și îmbrăcat.
►Tot în luna decembrie am oferit copiilor, respectiv familiilor acestora pachete cu dulciuri, pachete alimentare ce conțineau alimente de bază, și toate cele necesare pentru masa de Crăciun.
Ne-am asigurat că fiecare copil ce vine la Centru nostru va avea posibilitatea să guste și să mănânce cârnaț de porc și cozonac.
►În luna decembrie am intocmit și am realizat evaluarile de sfârșit de proiect împreună cu fiecare beneficiar.
Obiectiv 3: “Responsabilizarea/informarea părinṭilor, familiilor lărgite și a comunitatii cu privire la creṣterea ṣi îngrijirea copiilor aflați în situații de risc de separare de părinți”.
►Au avut loc consilieri sociale cu părinţii/tutorii copiilor având ca scop utilizarea şi integrarea propriilor resurse astfel încât ei să devină mai încrezători în propriile acţiuni, să se valorizeze pe sine. Din discuţiile avute cu părinţii/tutorii copiilor a reiesit faptul că aceştia se confruntă adeseori cu neputinţa de a-si utiliza resursele interne în ceea ce priveşte relaţia cu copilul şi relaţia cu mediul social. Au o stimă de sine scăzută, stimă şi imagine care o transmit şi propriilor copii.
Rezultate obţinute:
-Toți copiii cu care am lucrat au promovat școala; nu avem nici un caz de abandon școlar;
-Am susținut sub diverse forme menținerea copiilor în propriile familii; nu avem nici un caz de abandon familial;
-25 dintre copiii beneficiari au servit zilnic, pe perioada anului școlar o masă caldă la prânz, după orele de curs.
-Oferind o masă caldă copiilor beneficiari a crescut interesul părinților/aparținătorilor față de activitățile Centrului de zi. Acest lucru se poate observa prin prezența zilnică a copiilor.
-Zilnic copiii au beneficiat de ajutorul voluntarilor, personalului instruit pentru a-şi
îmbunătăţii performanţele şcolare; ajutor la teme meditații.
-Creşterea gradului de interes a copiilor în ceea ce priveşte depăşirea dificultăţilor de dezvoltare şi/sau integrare în familie, şcoală, grupuri sociale;
-Creşterea gradului de interes a copiilor faţă de petrecerea timpului liber într-un mod cât mai pozitiv, armonios care să ducă la o dezvoltare adecvată dar şi la întărirea relaţiilor sociale.
-Creşterea gradului de responsabilizare a părinţilor/tutorilor/familiei lărgite cu privire la îngrijirea, creşterea şi educarea propriilor copii.
Prin activiăţile Centrului am susținut copiii beneficiari prin terapii de recuperare, terapii ocupaţionale, consiliere psihosocială, suport emoţional, socializarea şi petrecerea timpului liber.
Toate aceste tipuri de activităţi au ajutat la: dezvoltarea imaginaţiei şi creativităţii, a simţului estetic, la educaţia pentru valori de bine şi frumos, la abilităţi de organizare, la educaţia pentru munca individuală şi în echipă, creşterea stimei de sine, conştientizarea soluţiilor pentru depăşirea situaţiilor de criză.
Resurse umane implicate: 1 asistent social cu normă de muncă de 8 ore pe zi, 1 lucrător social cu normă de muncă de 8 ore pe zi, 1 contabil, 1 casier, 1 preot şi 20 de voluntari printre care şi un psiholog.
Parteneri în proiect şi natura parteneriatului
1. Asociația Food Waste combat Cluj
Natura parteneriatului: donații produse alimentare
2. Asociaţia Mundia
Natura parteneriatului: sprijinirea copiilor beneficiari identificati cu probleme oftalmologice şi O.R.L.
3. Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca- Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală- Serviciul Protecţie Socială
Natura parteneriatului: Susţinerea parţială a proiectului din punct de vedere financiar;
4. Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca- Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală- Serviciul Protecţia Copilului şi Familiei
Natura parteneriatului: întocmirea planului de servicii pentru copii cu scopul prevenirii separării copiilor de familie şi/sau prevenirea oricărei situaţii de violenţă/abiz/neglijare a copilului în familie;
5. Consiliul Judeţean Cluj-Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj
Natura parteneriatului: prevenirea oricărei situaţii de violenţă/abuz/neglijare asupra copiilor beneficiari.
6. Consiliul Județean Cluj
Natura parteneriatului: susținerea parțială a taberei de vară -Proiect: ,,Școala de vară rural și urban”
7. Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca
Natura parteneriatului: referire de voluntari spre Centru de zi;
8. Liceul de Arte Vizuale Romulus Ladea din Cluj-Napoca
Natura parteneriatului: Recomandare de beneficiari;
9. Școala Gimnazială Traian Dârjan din Cluj-Napoca;
Natura parteneriatului: Recomandare de beneficiari;
10. Școala Gimnazială Alexandru Vaida Voevod din Cluj-Napoca
Natura parteneriatului: Recomandare de beneficiari;
11. Școala Generală Poieni
Natura parteneriatului: derularea proiectului ,,Școala de vară rural și urban”
12. Tuna- Fundație
Natura parteneriatului: susținerea cu pachete alimentare de Paște;
13. . “Transformart arta de a transforma”
Natura parteneriatului: servicii de consiliere, ateliere de teatru
14. “Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu” Organizația Studenților Stomatologi din Cluj-Napoca;
Natura parteneriatului: lecții profilaxie dentară;
15. “Universitatea Babeș Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației;
Natura parteneriatului: practică studenți;
16. Universitatea Tehnică
Natura parteneriatului: susținerea cu masa caldă;
În baza unei acțiuni s-au încheiat protocoale de colaborare cu următoarele entități: Asociația Familia Regăsită; Asociația Providența Gondviseles Fursorge; Fundația Familia Sfântă; Societatea Femeilor Ortodoxe; Parohia Greco-Catolică Mănăștur 1 Vest; Asociația pentru Protejarea și Ajutorarea handicapaților motor.
Susținători proiect:
Asociația Chiesse dell’Est-Italia
Asociatia Studentilor Stomatologi Cluj
“Asociația Daruiește zâmbind”
Blaytwood Floresti – pachete de Crăciun
Cassa Butyka
Emerson Srl
Fotoprint Expert
Go Plan Performance
Kiwi Finance -Dana Morar Ada Benedek
Office Deppot Service Center
One It
Pop & Sferle-Societate Civilă de avocați
Roman Rodica
Surorile din Congregaţia Surorilor Maicii Domnului
Sc Ares Construcții Srl
Universitatea Tehnica Cluj
Alte persoane fizice / juridice
“Centrul de zi pentru copii aflaţi în situaţii de risc de separare de părinţi” a fost subvenționat de cătreConsiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca- Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală- Serviciul Protecţie Socială. Subvenția a fost acordată lunar pentru 20 de copii.