În anul 2019, programul Centrul „Sf. Ioan al lui Dumnezeu” de reintegrare socio-profesională a persoanelor fără adăpost a avut un număr de 9 beneficiari.
Activităţi cu beneficiarii centrului:
-Pe parcursul anului 2019 am realizat diverse acţiuni pentru a raspunde nevoilor sociale individuale, ale beneficiarilor Centrului în vederea prevenirii şi depăşirii unor situaţii de dificultate, vulnerabilitate şi dependenţă în vederea protecţiei beneficiarilor, pentru prevenirea marginalizarii şi excluziunii sociale, pentru promovarea incluziunii sociale şi în scopul creşterii calităţii vietii. Ca urmare a acţiunilor noastre, reuşim regulat să îmbunătăţim condiţia de viaţă a persoanelor defavorizate – beneficiari ai centrului nostru.
-Metodele ergoterapeutice sunt folosite în mod curent în centru; astfel, beneficiarii au făcut curaţenie generală periodică, au întreţinut şi recoltat grădina de zarzavat, s-au autogospodărit şi şi-au administrat resursele materiale conform nevoilor şi disponibilului fiecăruia.
-Am derulat activități împreună cu beneficiarii centrului pentru a identifica, selecta și evalua diverși potențiali beneficiari care să fie înscriși în proiectul nostru luând în evidenţă nouă potenţiali beneficiari.
-Am organizat regulat activităţi cu specific spiritual pentru beneficiari, desfăşurate la capela Uniunii Creştine prin asistarea la slujba Sf. Liturghii şi prin consiliere spirituală.
-Am organizat un eveniment cu o asociație, cu profil social în vederea promovarii specificului proiectului nostru,
-Am organizat o întalnire cu preotii din Eparhia de Cluj-Gherla pentru promovarea activitatilor proiectului.
-S-au organizat deplasari împreună cu un grup de informare în incinta spitalelor de psihiatrie, TBC, sanatorii şi penitenciare.
-Prin intermediul ergoterapiei din cadrul centrului, beneficiarii au făcut curaţenie generală periodică, şi au curățat grădina din interiorul Centrului.
-Beneficiarii centrului s-au implicat prin diverse acțiuni la creșterea calității vieții beneficiarilor Centrului de zi, proiect derulat tot de Uniunea Creștină din Romania.
-Am oferit beneficiarilor din cadrul Centrului suport prin intermediul grupurilor de „Alcoolici Anonimi” desfăşurând următoarele activităţi: grup de suport în care se discută problemele fiecăruia şi se găsesc soluţii, consiliere spirituală, şi ajutor pentru orientarea în carieră. Temele care se discută şi problemele cu care se confruntă cei care participă la grupurile de AA sunt, în mare, despre neplăcerile produse de consumul excesiv de alcool, probleme sociale, probleme comportamentale; se discută despre necesitatea păstrării abstinenţei şi li se oferă tehnici prin care să şi-o poată păstra, exersează pasul 1 şi pasul 3 (din cei 12 paşi), îşi pun problema reintegrării în societate după ce s-au stabilizat din punct de vedere emoţional şi îşi dezbat anumite probleme, opinii etc.
-Am consiliat diferiţi beneficiari – în grup şi individual pentru a putea rezolva şi depăşi anumite conflicte interpersonale generate de intoleranţa la frustrare a anumitor beneficiari şi a cerinţelor lor absolutiste de la viaţă sau de la cei din jur.
-Am asistat anumiți beneficiari la întocmirea documentației necesare, pentru solicitarea unei cărți de identitate provizorii.
-Am direcționat anumiți beneficiari spre policlinica fără plată la diverse consulturi de specialitate, iar pe un alți beneficiari i-am ajutat cu un avize psihologice necesare comisiei pentru persoane cu handicap.
-Beneficiarii au ridicat sponsorizările săptămânale.
-Am verificat termenul de expirare al cărților de identitate ale beneficiarilor pentru a fi sigur că nu le sunt expirate la niciunul dintre ei.
-Am ținut telefonic legătura cu familiile anumitor beneficiari în scopul reintegrării lor în familiile respective.
-Am intermediat posibilitatea prestării unor munci ocazionale pentru anumiți beneficiari ai centrului.
Planuri de viitor
-Reintegrarea socio-profesională a beneficiarilor,
-Demersuri în vederae găsirii unor locuri de muncă pentru unii beneficiari,
-Recrutarea de noi beneficiari pentru a beneficia de serviciile oferite de UCR.
Rezultate obţinute
-Am reintegrat în societate doi beneficiari, și am cazat pe alți doi în locul celor reintegrați
-Întreţinerea Centrului din resursele beneficiarilor;
-Implicarea beneficiarilor ca voluntari la diferite programe;
Resurse umane implicate
- 1 asistent social angajat
- 1 contabil
- 1 preot