Masa caldă 2019

Proiectul “O masa calda”

In cadrul asociatiei Uniunea Crestina din Romania functioneaza ,,Centru de zi pentru copii aflati in situatii de risc de separare de parinti”.

Deruland acest proiect am constatat faptul ca o nevoie a copiilor cu care noi lucram este o mancare calda dupa orele de scoala. Copii vin la sediul asociatiei nemancati, asfel ca nu puteam derula activitati cu ei in aceste conditii.

Copiii consuma multa energie la scoala, in special in prima parte a zilei.

Prin urmare, au nevoie de o masa de pranz sanatoasa pentru a-si reincarca bateriile si pentru a-si mentine capacitatea de concentrare la pregatirea temelor pentru a doua zi de scoala.

Masa de pranz asigura o treime din necesarul zilnic de calorii pentru un copil.

Specialistii spun ca adoptarea obiceiurilor alimentare sanatoase inca din copilarie nu ajuta numai la dezvoltarea armonioasa a viitorului adult, ci ajuta copilul sa aiba rezultate mai bune la scoala si previn problemele de sanatate.

Copiii isi formeaza obiceiurile alimentare de mici, adesea in jurul varstei de 6 ani.

Isi imita parintii intr-o varietate de obiceiuri, in special cand vine vorba de preferintele alimentare. Este absolut necesar ca parintii sa aiba un stil de viata sanatos, bazat pe o alimentatie echilibrata si variata. Copilul trebuie invatat si prin exemplul personal ce inseamna o viata sanatoasa.

In cazul copiilor cu care noi lucram, din nefericire nu exista exemple bune in acest sens, lipsa banilor, lipsa de educatie in randul parintilor/apartinatorilor fac ca acesti copii sa nu beneficieze de aceste principii sanatoase de viata.

Acestea sunt doar o parte din argumentele pentru care consideram ca este absolut necesar sa oferim o masa calda acestor copii minunati, sa le oferim un pranz consistent si hranitor in fiecare zi, poate pe unii chiar sa-i invatam ,,sa manance,,.

Toți copiii sunt bineveniți și primesc un loc la masă, insa cu o condiție: să ajungă la cursuri în fiecare zi.

Scopul proiectului:

Proiectul isi propune sa sustina un grup de copii aflati in situatii de risc de separare de parinti cu o masa calda la ora pranzului (fel I, fel II, fel III).

Dupa orele de scoala copiii vin la sediul asociatiei unde servesc o masa calda; masa este servita in sistem catering. Costul unei mese este de 8 lei pe zi pentru un copil.

Ulterior copiii isi fac temele scolare, beneficiaza de meditatii si alte activitati.

La toate activitatile copiii sunt supravegheati si ajutati si de catre volunarii asociatiei.

Beneficiari: 20 de copii aflati in situatii de risc de separare de parinti, copii ce participa la activitatile asociatiei Uniunea Crestina din Romania.

Deoarece beneficiarii provin din diverse confesiuni crestine, proiectul are si un caracter ecumenic.

Acest proiect se bazează exclusiv pe donații obtinute din partea unor persoane fizice sau juridice.

Astfel, reușim să oferim o porție de mâncare echilibrată din punct de vedere nutrițional la costul de 20 lei/ zi pentru un copil.