Proiectul “O masă caldă”

În cadrul asociației Uniunea Creștină din România funcționează ,,Centru de zi pentru copii aflați în situații de risc de separare de părinți”.

Derulând acest proiect am constatat faptul că o nevoie a copiilor cu care noi lucrăm este o mâncare caldă după orele de școală. Copii vin la sediul asociației nemâncați, astfel că nu puteam derula activități cu ei în aceste condiții.

Copiii consumă multă energie la școală, în special în prima parte a zilei.

Prin urmare, au nevoie de o masă de prânz sănătoasă pentru a-și reâncărca bateriile și pentru a-și menține capacitatea de concentrare la pregătirea temelor pentru a doua zi de școală.

Masa de prânz asigură o treime din necesarul zilnic de calorii pentru un copil.

Specialiștii spun că adoptarea obiceiurilor alimentare sănătoase încă din copilărie nu ajută numai la dezvoltarea armonioasă a viitorului adult, ci ajuta copilul să aibă rezultate mai bune la școală și previn problemele de sănătate.

Copiii își formează obiceiurile alimentare de mici, adesea în jurul vârstei de 6 ani.

Își imită părinții într-o varietate de obiceiuri, în special când vine vorba de preferințele alimentare. Este absolut necesar ca părinții să aibă un stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație echilibrată și variată. Copilul trebuie învățat și prin exemplul personal ce înseamnă o viață sănătoasă.

În cazul copiilor cu care noi lucrăm, din nefericire nu există exemple bune în acest sens, lipsa banilor, lipsa de educație în rândul părinților/aparținătorilor fac ca acești copii să nu beneficieze de aceste principii sănătoase de viață.

Acestea sunt doar o parte din argumentele pentru care considerăm că este absolut necesar să oferim o masă caldă acestor copii minunați, să le oferim un prânz consistent și hrănitor în fiecare zi, poate pe unii chiar să-i învățăm ,,să mănânce,,.

Toți copiii sunt bineveniți și primesc un loc la masă, însă cu o condiție: să ajungă la cursuri în fiecare zi.

Scopul proiectului:

Proiectul își propune să susțină un grup de copii aflați în situații de risc de separare de părinți cu o masă caldă la ora prânzului (fel I, fel II, fel III).

După orele de școală copiii vin la sediul asociației unde servesc o masă caldă; masa este servită în sistem catering.

Ulterior copiii își fac temele școlare, beneficiază de meditații și alte activități.

La toate activitățile copiii sunt supravegheați, ajutați și de către volunarii asociației.

Beneficiari: 40 de copii aflați în situații de risc de separare de părinți, copii ce participă la activitățile asociației Uniunea Creștină din România.

Deoarece beneficiarii provin din diverse confesiuni creștine, proiectul are și un caracter ecumenic.

Acest proiect se bazează exclusiv pe donații obținute din partea unor persoane fizice sau juridice.

Astfel, reușim să oferim o porție de mâncare echilibrată din punct de vedere nutrițional.